Дома 0 Комментариев

Родинний дім з використанням технології CLT, Південна Корея


Проект приватного будинку The CLT House в місті Йон’ін, провінція Кьонгідо, Південна Корея, розроблений архітектурно-дизайнерської фірмою KAWA DESIGN GROUP Architecture. Це перший будинок в Кореї, який побудований з використанням багатошарових дерев’яних клеєних панелей, які за своїми властивостями близькі до залізобетону, проте є більш екологічними. CLT — Cross Laminated Timber, в перекладі з англійської мови означає перехресно-клеєна деревина. З даного матеріалу виготовляються не тільки стінові панелі, але і балки, плити перекриття і навіть несучі опори. Дана технологія дозволяє зводити будівлі без шкоди навколишньому середовищу і в найкоротші терміни.


Сьогодні CLT-панелі використовуються для будівництва будинків не тільки в Європі, країнах Північної Америки та Австралії, а й по всьому світу. Однак в 2010-і роки дана технологія була ще не доступна в Південній Кореї. Будинок належить професору Коледжу сільського господарства і природних наук Сеульського національного університету, який багато років займався вивченням корейської деревообробної промисловості. Вчений готувався вийти на пенсію і вирішив побудувати для себе комфортний і екологічний будинок, і неодмінно з використанням CLT технології. Оскільки в країні ще була відсутня практика її застосування, власник будинку відвідав Японію з метою вивчення наявного там дослідного і практичного матеріалів. Можна сказати, що даний проект став випробувальним для використання нової методології.

Двоповерхова будівля з цокольним поверхом загальною площею 267 квадратних метрів виконано з використанням CLT як структури і основний внутрішньої обробки. Дах є багату архітектурну композицію з фронтонів і плоских дахів. Критеріями для його внутрішнього планування стали склад сім’ї та спосіб життя всіх її членів. Зокрема, було враховано, що професор скоро вийде на пенсію і буде працювати і приймати гостей і колег будинку. У той же час, необхідно було мати приватну зону для відпочинку. Тому автори проекту вирішили розділити простір на два полюси навколо вхідних дверей, в одному з яких буде зосереджено особистий простір, в іншому — суспільне. З лівого боку від головного входу, з’єднаного з підземним гаражем, знаходиться приватна зона і домашня бібліотека. З правого боку від вхідних дверей — соціальний простір і гостьова зона. Відносини з зовнішнім середовищем планувалися з урахуванням як відкритості, так і конфіденційності. Дерев’яна палуба служить зовнішньої вітальні, вона відкривається в сторону лісу і повністю прихована від сусідів.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *